måndag 30 september 2013

Konsekvensen av att vara konsekvent

Att vara konsekvent lönar sig, det brukar de flesta förstå. Men när det kommer till kritan är det ändå inte alltid så lätt att få gehör för detta.

Jag arbetar dagligen nära systemutvecklare, gränssnittsansvariga och webbgurus. Alla med sitt sätt att se på saken. Och just detta att alla har sitt sätt att se på saken kan få minst sagt dåliga konsekvenser när det kommer till att någon ska använda det de med stor möda och storslagna visioner knackat ihop. För i detaljerna har de inte alltid varit konsekventa.

Det kan vara så enkla saker som att en funktion som gör samma sak har olika namn i skilda delar av gränssnittet. Ibland heter den spara, ibland publicera och på nått ställe kanske visa. Men alla leder de till samma slutresultat, en färdig text som visas på skärmen för läsaren. Man tar sig inte tid att bestämma vad funktioner ska heta utan litar på att det finns en praxis, och hur denna praxis ser ut i respektive persons huvud är inte heller något man lägger så stor vikt vid. Det är därför det blir som det blir. Systemutvecklaren med stor erfarenhet av att bygga formulär för inmatning av uppgifter använder spara, webbgurun med stor erfarenhet av roliga och genomtänkta CMS säger publicera. Och den gränssnittsutvecklingsvane tycker kanske att visa är det mest naturliga för det är ju just det som händer - vi visar texten för läsaren.

Konsekvenserna kan på ytan verka roande och mindre allvarliga, men om vi tittar bakom kulisserna kan vi fundera över hur mycket tid som egentligen går åt för den som ska använda systemet. Hur många gånger letar hen efter fel funktion (i just denna del heter det publicera, inte spara). Hur mycket tid innebär det varje dag? Vilket förtroende inger egentligen ett system som är så inkonsekvent på ytan (för vem vet vad som döljer sig därunder...)

Så alla ni som arbetar med systemutveckling, gränssnittsdesign och coola webbar. Ta er tid att reda ut begreppen och använd dem sedan konsekvent. Konsekvensen av att vara konsekvent är att vi alla sparar tid och att folk vågar lita på att det där coola gränssnittet faktiskt fungerar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar