Häromdagen blev jag uppmärksammad på en artikel i vår lokala tidning. I artikeln beskrevs ett brott som bland annat innebar att en man fick ett slag på käken, ett hårt slag! Och det var så det beskrevs, som en smäll på käften. Artikelläsaren lyfte blicken och sa, om det varit en kvinna hade de skrivit att hon blev misshandlad. Detta fick mig att tänka: gör vi ibland omedvetna språkliga markeringar åt det andra hållet?
Jag menar alltså inte att vi överdriver när vi skriver att kvinnan blev misshandlad om hon fick ett slag, jag menar att vi underdriver när vi beskriver samma situation med två män inblandade. Om vi verkligen vill uppnå ett jämställt samhälle och ett jämställt språk borde vi ju använda samma ord för att beskriva samma sak, oavsett könet på de inblandade.
En annan situation där språket används för att underdriva är ju de förminskande ord som ofta används i mobbingsammanhang. Då kallas det för pojkstreck, bus och slagsmål. När det egentligen lika gärna skulle kunna kallas för vad det är: misshandel!
En misshandel är en misshandel är en misshandel, oavsett vem som utsätts för den och i vilket sammanhang!
Så sant!
SvaraRadera